Op 11, 12 en 13 oktober 2024 vierde Tipo Tango haar 25-jarig jubileum met een groots feest.
Tipo Tango Historie
Tipo Tango begon 25 jaar geleden als initiatief van enkele gepassioneerde tangodansers en werd op 25 november 1999 opgericht middels een notariële akte (Stichting Tango Nederland).
Deze dansers wilden meer mogelijkheden creëren voor lessen en dansavonden. Al snel vonden zij een eigen plek in de refterzaal van het oude Augustianum in de binnenstad. Die sfeervolle ruimte achter de ‘Paterskerk’ – onder de dansers beter bekend als Scala (danszaal van de studentenvereniging) – was jarenlang een echte ‘tangotempel’ en dit roept nog steeds warme herinneringen op. Dit kloostercomplex is inmiddels omgebouwd tot het huidige Mariënhage hotel. Tegenwoordig vindt men Tipo Tango aan de Kardinaal de Jongweg in Eindhoven, waar de groep vrijwilligers eigenhandig de eerste verdieping van een voormalig schoolgebouw heeft omgebouwd tot hun nieuwe tangohome. Dansers uit heel Nederland en aangrenzende gebieden in België en Duitsland weten vaak de weg te vinden naar deze plek.
Een van deze gepassioneerde tangodansers was Jacob van Kokswijk en hij licht het ontstaan van Tipo Tango verder toe in een aan ons gericht schrijven:
In de jaren 1995-1999 leerde ik tango dansen, maar was het aanbod minimaal, en erg besloten. Je moest dansen zoals de dansschool aanbood, en de muziek mooi vinden die er door de docent gedraaid werd. Ergens anders dansen werd niet op prijs gesteld, en bij commentaar werd je gecanceld. Het was een erg gesloten scene. Deze situatie bespraken wijlen Jan van Amelsvoort, de echtgenote van Jan, Marijke, en ik op een bankje tijdens een dansavond bij El Corte, dé tango plek van Nederland. “Zullen we samen wat gaan organiseren?” vroeg ik ze.
De naam de Stichting “Tango Nederland” en de brede doelstelling paste bij oprichting in het doel dat Jan van Amelsvoort en ik hadden: genieten van Argentijnse tango, los van koppeling met en beïnvloeding door tangodocenten of specifieke dogma’s (zoals de “tangopolitie” van Remy en Jan Dirk in Amsterdam). Of te wel: de milonga als dansgelegenheid staat los van de dansschool, en kan overal gehouden worden waar een zaal met geschikte dansvloer is. Net als in Buenos Aires.
En als Stichting met die doelstelling hebben we kunnen samenwerken met Footloose en Dynamo om jongeren naar de Argentijnse tango te “lokken”, met de gemeente/VVV, Effenaar, Plaza Futura en Schouwburg om het 4d festival te organiseren, en met bedrijven (Super Jan Linders, Hotel Cocagne, e.a.) voor financiële ondersteuning.
In het begin heeft de Stichting met Rob Nuijten en een tangodansende ICT’er uit Amsterdam geprobeerd om een overkoepelende website tango.nl op te zetten, waar je alles over Argentijnse tango kan vinden, waaronder een actueel overzicht van milonga’s en inloop-workshops. Dat initiatief is niet gelukt. Rob heeft dat overzicht wel op zijn eigen website (www.torito.nl) opgezet.
Ook heb ik nog een plan gehad om een danspartner-dating website op te zetten, www.ocho.nl maar dat heeft die tangodansende ICT’er niet voltooid. Ik had toen geen tijd om het weer op te pakken en online te realiseren.
Scala was de naam van het Tue studentencentrum in het kloostercomplex, en stond op een wegwijzerbord op de voorzijde van de kapel aan de Kanaalstraat. Het werd daardoor voor dansers een aanduiding voor “onze” zaal in de kapel.
Tipo Tango is door mij bedacht als gemakkelijk te onthouden naam voor onze Eindhovense “dansclub” in aanvankelijk ’t Rozenknopje.
Eric en wijlen Komala zouden de eerste workshops gegeven, en dat werd last minute Stefan en Komala, al snel overgenomen door Birkit en Muzaffer.